
Echipamentele sportive avansate: inovaţie sau dopaj tehnologic?
Facultatea de Educație Fizică și Sport a organizat, astăzi, în cadrul Hub-ului de cercetare INCESA, o masă rotundă pe tema influenței echipamentelor profesionale de ultimă generație asupra performanțelor sportive. Cadre didactice universitare, antrenori, sportivi de performanță și studenți au dezbătut, printre altele, cazul așa-numiților pantofi „magici” de alergare, analizând dacă aceștia reprezintă inovație sportivă sau dopaj tehnologic.
Întâlnirea specialiștilor din domeniul sportului a beneficiat și de prezența unei personalități în domeniul biomecanicii - profesorul universitar Toni Arndt de la Școala Suedeză de Științe ale Sportului și Sănătății din Stockholm, care a fost și președintele Societății Internaționale de Biomecanică.
Profesorul Arndt a publicat peste 90 de lucrări științifice în domeniul biodinamicii sportului, fiind în prezent persoana care validează pantofii sportivi folosiți în stabilirea recordurilor mondiale în probele de atletism. Această măsură a fost luată recent de Federația Internațională de Atletism, după ce numeroase recorduri importante din acest domeniu au fost doborâte prin folosirea unei noi generații de pantofi de alergare.
Evenimentul a fost organizat în cadrul Consorțiului HEInnovaSport, câștigător al unui proiect de finanțare de 1,2 milioane de euro pentru inovare în domeniul sportului și educației fizice. Membrii consorțiului HEInnovaSport sunt: Școala Norvegiană de Științe ale Sportului (partener principal), Universitatea din Craiova, Universitatea din Luxemburg, Universitatea Frederick din Cipru, Școala Suedeză de Științe ale Sportului și Sănătății, Institutul Karolinska din Suedia, Rețeaua Internațională pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii din Italia, Ungt Entreprenørskap din Norvegia și Igloo Innovation AS din Norvegia. Viziunea HEInnovaSport este de a îmbunătăți inovarea și capacitatea antreprenorială a instituțiilor de învățământ superior care au programe în domeniul științei sportului.