
INTNL@UCv - Proiect finanțat de CNFIS - FDI, Competiția 2018
Proiectul „Dezvoltarea instituțională și eficientizarea procesului de internaționalizare al Universității din Craiova” (INTNL@UCv), cod proiect CNFIS-FDI-2018-0220, este unul dintre cele cinci proiecte câștigate de Universitatea din Craiova în competiția 2018 privind alocarea fondului pentru dezvoltarea instituțională a instituțiilor de învățământ superior de stat, CNFIS-FDI, și singurul câștigat până în prezent de universitatea noastră pentru Domeniul 2: internaționalizarea învățământului superior din România.
Scopul principal al proiectului INTNL@UCv constă în dezvoltarea instituțională în vederea susținerii strategiei și politicii de internaționalizare a Universității din Craiova pentru creșterea vizibilității UCv pe plan internațional prin eficientizarea procesului de internaționalizare la nivel instituțional.
În urma unei analize de nevoi inițiale, au fost idenificate patru obiective primordiale care să fie atinse prin intermediul proiectului si care vor conduce la implementarea unor activități specifice.
În cadrul proiectul INTNL@UCv a fost vizată îmbunătățirea serviciilor IT specifice pentru studenții și personalul academic prin realizarea și dezvoltarea de instrumente software integrate în platforma IT a UCv. Astfel, va fi proiectată o aplicație menită să permită o mai bună gestionare a informațiilor la nivel instituțional și pentru a optimiza fluxul comunicațional între Departamentul de Relatii Internationale (DRI) și facultățile din cadrul UCv, respectiv, responsabilii cu Relațiile Internaționale de la nivelul fiecărei facultăți/ departament. Aplicația va fi concepută astfel încât să poată fi accesată de toate persoanele implicate în procesul de internaționalizare la nivelul UCv.
De asemenea, UCv urmărește îmbunătățirea serviciilor pentru studenții internaționali și pentru personalul academic international. În sprijinul acestora au fost gândite, pe de o parte, o aplicaţie mobilă de asistenţă în localizarea facilităţilor din campusul UCv, creată în vederea identificării cu ușurință a punctelor de interes (clădiri ale UCv, săli de curs, laboratoare, biblioteci, cămine, cantine, etc.) și a unui #InfoPackUCv pentru studenții internaționali ai Universității din Craiova în vederea promovării facilităților și a ofertei educaționale puse la dispoziție de universitate, pe de altă parte. Cel din urmă reprezintă un kit informațional menit să asigure intensificarea vizibilității instituționale la nivel internațional și, pe termen lung, creșterea numărului de studenți internaționali la Universitatea din Craiova. Kit-ul va cuprinde o serie de materiale informative în limba engleză în care vor fi descrise: procedurile de aplicație pentru diverse tipuri de mobilități pentru studenți (nivel licență, master, doctorat), programele de studii și cursurile disponibile, facilitățile de care dispun studenții internaționali în campusul Universității din Craiova, etc.
Pe de altă parte, Universitatea din Craiova dorește să se repoziționeze ca universitate multiculturală în jurul căreia să se creeze o autentică rețea balcanică, axă prioritară inclusă în actuala strategie de internaționalizare a universității noastre, motiv pentru care intenționează să promoveze intens limba, cultura și civilizația balcanice într-un mediu multicultural. Va fi creat, astfel, în cadrul proiectului, spațiul (cu mobilier și aparatură multimedia) necesar funcționării unui Centrul Multicultural, care va devein ulterior o structură independentă a Universității din Craiova, în cadrul căruia vor fi valorificate și promovate limba, cultura și civilizația balcanice prin organizarea de activități specifice educaționale și culturale.
O altă axă prioritară în domeniul internaționalizării o constituie Stimularea mobilității internaționale a cadrelor didactice, personalului administrativ și studenților prin dezvoltarea competențelor lingvistice ale acestora, iar prin proiectul INTNL@UCv se dorește organizarea de cursuri intensive de limbi străine (engleză, franceză, spaniolă, germană și italiană) pentru participanții din cadrul UCv interesați să își dezvolte competențele lingvistice în vederea participării la activități și schimburi cu caracter internațional.